Vanaf januari 2024 !

Product Information

Nog een goeie drie maanden en dan sluiten Rita en Johan voorgoed het hoofdstuk van ‘hun’ Den Elder in de Langestraat af. Sinds 1981 is Rita steevast elke dag te vinden in de collectorshop. Wat ooit begon met boeken, groeide uit tot dé uitvalsbasis voor de verzamelaars van vinyl, cd’s, dvd’s, boeken en postkaarten. Wie den Elder zegt, zegt Rita. Maar daar komt vanaf begin januari dus verandering in.

Moeilijke beslissing
Rita startte oorspronkelijk de winkel en partner Johan groeide erin mee. “We kunnen hier nog tien jaar staan met evenveel plezier”, zegt Johan. “Het blijft hier ontzettend boeiend en we geraken nooit uitgekeken. Er is een wisselend publiek, leuke contacten… maar met ouder te worden besefte ik dat er ook nog andere dingen in het leven zijn.”
Twee jaar geleden hakten Rita en Johan de moeilijke knoop door: Den Elder zou nieuwe uitbaters krijgen. Al leek die overname niet zo eenvoudig zoals eerst gedacht.
In eerste instantie stonden zowel de woning als het handelspand te koop, maar daar kwam bijzonder weinig respons op. “Dat bleek post-corona wat te zwaar”, vertelt Johan. “Na een jaar besloten we het handelspand te verhuren.” De kandidaturen stroomden binnen, maar weinig mensen wilden de collectorshop effectief verderzetten. “Veel mensen wilden het pand leeg”, zegt Johan. “Zo konden ze er een horecazaak of andere winkel van maken, maar dat vonden we te spijtig.”

Talloze oproepen
Begin april kwamen Nikki en Axel uiteindelijk op de proppen toen ze een zoveelste oproep zagen passeren dat Den Elder dreigde te verdwijnen. “We hebben altijd al een interesse voor tweedehands en muziek gehad”, zegt Nikki.
Het tweetal was ooit zeven jaar lang een koppel, maar gingen uit elkaar als beste vrienden. “We kennen elkaar door en door”, vertelt Nikki. Nu zochten ze samen een nieuwe uitdaging. “De e-mail van Nikki sprong er echt bovenuit”, zegt Johan. De twee beste vrienden mochten een week later al op gesprek. Ze kregen tot 30 juni de tijd om te beslissen of ze de zaak al dan niet wilden overnemen. “We wilden dat graag voor de zomer weten”, zegt Johan. “Want als het een nee was, dan moesten we in de zomer zeker beginnen met de uitverkoop.”
Het was lange tijd spannend afwachten voor Rita en Johan. Tot de 30ste juni eindelijk arriveerde. “Die dag stapten we de winkel binnen met een fles cava”, zegt Nikki.
Zaterdag 30 december wordt de laatste dag voor Rita en Johan. “We zullen wel een traantje laten”, zegt Rita. Begin januari nemen Nikki en Axel het roer dan definitief over. “We weten nog niet exact wanneer”, zegt Axel. “Dat zal wel duidelijk worden eens de overname echt dichterbij komt. Vanaf januari zullen we allebei deeltijds werken in plaats van voltijds, want we combineren de winkel nog met onze eigen job. Op zaterdag is het dan de bedoeling dat we samen in de winkel staan.”

Toekomstplannen
En Rita en Johan? Die blijven voorlopig nog even in de buurt rondhangen. “Ze hebben gevraagd of we nog niet direct op reis vertrekken”, lacht Rita. “In januari en februari blijven we dus braaf thuis zodat we bereikbaar zijn voor al hun vragen.” En wat de toekomst daarna brengt voor Rita en Johan? “We houden enorm van verre reizen”, vertelt Johan. “Ik ga ook als vrijwilliger bij het vogelopvangcentrum aan de slag en zal mijn fotografie ook verder uitbouwen.” (Artikel het Nieuwsblad 29/09/2023 van Celina Cazzetta)

Facebook Iconfacebook like button